Wie was Engelberta van Brienen?


Engelberta 22 jaar
Engelberta 22 jaar. Geschilderd door Nicolaes Maes. Klik hier voor zijn biografie.
 
Verloofde Paul
 
Engelberta 50 jaar
 
Paul 52 jaar
 
Engelberta als baby

Blijde Nieuws:
Engelberta werd geboren op 9 januari 1653. Ze was de vierde dochter van Engelbert van Brienen en Henrica Vogels. Engelberta's vader was burgemeester van Arnhem. Lees hier meer over de Van Brienen familie, hun familiewapen en hoe Engelberta haar meisjesnaam bleef houden na haar huwelijk.

In 1675, toen Engelberta 22 jaar was, trouwde ze met Paulus Voet van Wissen. Hij was twee jaar ouder dan Engelberta. Zijn vader was Prof. Mr. Paulus Voet, hoogleraar metaphysica te Utrecht. De moeder van Paul was Elisabeth van Winssen. Ze overleed op 31 jarige leeftijd, toen Paul nog maar 4 jaar oud was. De 3 kinderen kregen de achternaam van beide ouders. Voet van Winssen. Lees hier meer over de Voet familie en de bekende Gijsbertus Voetius.

Het is de tijd van het einde van de oorlog met Frankrijk. Twee jaar eerder was Utrecht bezet door de Fransen, maar nu heeft het leger van Lodewijk XIV zich teruggetrokken. De gebroeders de Witt zijn vermoord. Michiel de Ruyter is een held en we hebben een nieuwe stadhouder: Willem III. In Brabant en Limburg rommelt het nog, maar Engelberta en Paul zien vol goede moed de toekomst tegemoet.

Lees hier over de huwelijksgebruiken in de 17e eeuw.

Het portret van Engelberta hierboven is waarschijnlijk vlak voor haar huwelijk geschilderd. Dat was de gewoonte bij mensen van "goede komaf". Het portret van Paul (privé bezit) staat er naast.
Paul werd burgemeester van Utrecht en nog later secretaris van de staten van de provincie Utrecht.

De kinderen:
Engelberta kreeg acht kinderen. De eerste toen ze 23 jaar was en de achtste toen ze 41 was. Het derde kind, Deliana Margareta, overleed toen het nog maar 18 maanden oud was. Engelberta was toen hoog zwanger. Een week na het overlijden van Deliana Margareta kreeg ze weer een meisje. Ze noemde haar ook weer Deliana Margareta.

De afstammelingen van Engelberta:
Engelberta overleed op 63 jarige leeftijd. Paul leefde nog 4 jaar langer.

Toen Engelberta overleed had ze 5 kleinkinderen. Wie had kunnen vermoeden dat 300 jaar later ze meer dan 300 afstammelingen zou hebben via 13 generaties. Het nageslacht is bijna allemaal "Nederlandse adel en een Hollywood koningin (Audrey Hepburn)", wonend in alle werelddelen (Europa, Azië, Australië, (Zuid) Afrika en de V.S.)

Veel van haar afstammelingen bekleedden belangrijke posities in het regeringsbeleid of bedrijfsleven o.a. de eerste vrouwelijke burgemeester van Breda, een ambassadeur voor Nederland in Washington ( V.S.), een lid van de raad van bestuur van KLM en ook één voor Unilever (één van de grootste multinationals ter wereld).

Elk overlijden is een klap en verdrietig genoeg, maar de dood van één van de nazaten van Engelberta, plus zijn vader, en ook nog twee andere aangetrouwde familieleden waren extra triest: zij overleden in een Duits concentratiekamp in 1945.