klik voor groot
 

Welkom

In het Ringling Museum in Sarasota, Florida, hangt een prachtig portret van Engelberta van Brienen, geschilderd door Nicolaes Maes (wordt uitgesproken als: ), één van Rembrandts beste leerlingen.

Gedurende de twaalf jaar dat ik docent ben bij het museum ben ik altijd geïntrigeerd geweest door dit schilderij. In het begin meer met het schilderij zelf dan de geportretteerde. De schilderstijl (meer Rubens dan Rembrandt), haar houding, de damesmode, de paars-rode kleur, de zachte glans op het satijn, haar porseleinen huid en die grote blauwe ogen. Maar het meest van alles: die prachtige mysterieuze glimlach. Wie wil er nu een Mona Lisa, als je een portret met zo'n glimlach hebt.
 

Maar recentelijk wilde ik meer over de persoon achter die glimlach weten. Wie was ze? Waar kwam ze vandaan? Wie was haar familie? Ze droeg geen ringen. Was dit portret een verlovingsgeschenk? 

De archieven in het Ringling museum bevatten meerdere details: de naam van de geportretteerde (Engelberta van Brienen), het feit dat John Ringling het portret in ca. 1930 in Londen (voor £1000) gekocht had, de naam van de schilder (Nicolaes Maes), die het in het midden van de 70-er jaren van de 17e eeuw schilderde en dat Engelberta in 1675 met Paulus Voet van Winssen trouwde, die later 3 keer burgemeester van Utrecht werd (in 1680, 1681 en 1684).

Hèh? Utrecht? Ik ben geboren en getogen in Utrecht. Toen wilde ik er meer van weten. En zo begon een ontdekkingsreis naar Engelberta's leven; haar kinderen; waar ze woonde en haar afstammelingen (waarvan Audrey Hepburn wel één van de bekendste is).

Tot nu toe heb ik 13 generaties met meer dan 500 afstammelingen (inclusief eega's) gevonden. Meer dan 150 leven er nu in alle delen van de wereld. Sommige nazaten hebben een brief aan hun "Oma" geschreven.

Dit is een groeiend project. Het zal meer en meer informatie gaan bevatten met medewerking en bijdragen van de nakomelingen.

september, 2012
Willem van Osnabrugge
Docent Ringling Museum
Sarasota, Florida

Referenties