Zelfportret. Klik groot
 

Nicolaes Maes

1634 (Dordrecht) – 1693 (Amsterdam)

Nadat Nicolaes Maes eerst bij een onbekende meester in Dordrecht tekenen had geleerd, kwam hij op ongeveer 15-jarige leeftijd naar Amsterdam om bij Rembrandt in de leer te gaan.

Rembrandt stond toen op het hoogtepunt van zijn kunstenaarsloopbaan. Met Maes waren de Dordrechtenaren J. Levecq en Samuel van Hoogstraten bij hem in de leer.

De stijl van Maes werd zodanig beïnvloed door zijn leermeester, dat veel werken van zijn hand later werden toegeschreven aan Rembrandt zelf.

In 1653, toen hij 20 jaar was, ging hij terug naar Dordrecht. Daar trouwde hij met Adriana Brouwer, weduwe van predikant Arn. de Gelder. Zij had al twee kinderen en kreeg met Nicolaes nog drie kinderen, waarvan er een spoedig na de geboorte was gestorven.

Zijn hoogtepunt lag tussen de jaren 1655 en 1665. Hij maakte toen kleinere genrestukken en enkele Bijbelse taferelen. Vanaf ongeveer 1660 verminderde de zichtbare invloed van Rembrandt.

Na een verblijf in Antwerpen tussen 1665-1667, waar hij kennismaakte met de Zuid-Nederlandse schilderkunst van onder andere Jacob Jordaens, vertrok hij in 1673 (met vrouw, kinderen en dienstbode) definitief naar Amsterdam. Hij was toen 39 jaar. Hij had zich een compleet nieuwe schilderstijl aangemeten, zodat kunsthistorici lange tijd dachten dat er twee schilders met dezelfde naam werkzaam waren geweest.

Omdat Maes weining financieel succes had gehad met zijn genretafrelen legde hij zich toe op modieuze portretten van de welgestelde burgerij en vooraanstaande personen. Op het hoogtepunt van zijn leven, was hij de beroemdste schilder van zijn tijd. Hij muntte uit door treffende gelijkenissen van de geportretteerden, maar op het einde van zijn leven stond hij niet meer zo hoog aangeschreven; in die tijd werd Nederland overvleugeld door Frankrijk.

Maes overleed op 61-jarige leeftijd en werd begraven in de Oude Kerk te Amsterdam. Hij had de laatste jaren veel last van jicht gehad.

Zijn omvangrijke levenswerk beslaat meer dan 500 schilderijen.